Ana içeriğe atla

Kasten yaralama suçlarında 671 sayılı KHK uygulaması

Kasten yaralama suçlarında 671 sayılı KHK uygulaması
Bir düşünür "İşkencenin en kötüsü, kanunla işkence etmektir." Derken çok haksız değildi. Son tahliyelerde farklı uygulamalar farklı yorumlar gerçekleşti.Bende kasten yaralama suçlarında denetimli serbestlik ve şartlı tahliye konusundaki düşüncelerimi paylaşmak gereği duydum.
Kasten yaralama suçu TCK’nın 86 ,87 ve 88.maddelerinde düzenlenmiştir.
Bu suçun TCK 86 maddesinde düzenlenmiş halinde,hükümlünün koşullu salıverilmesi için ,671 sayılı KHK ya göre mahkum olduğu cezanın 1/2 sini cezaevinde geçirmesi gerekir.
Hükümlünün denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için açık cezaevine çıkma hakkına sahip olması gerekir.Bu husus denetimli serbestlik indiriminden faydalanması için çok önemlidir.
TCK 86 maddesinin cezası bir yıldan 3 yıla kadar hapistir.(86/1) Eğer mağdurun yarası basitse dört aydan bir yıla kadar hapistir.(Şikayete tabidir)
Eğer üst soya, alt soya, eşe veya kardeşe karşı ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan mağdura karşı (86/3 a,b) yada görevini yerine getiren kamu görevlisine veya kamu görevlisi bu görevi nedeniyle suç işlerse ya da silahla işlenirse verilecek ceza yarı oranında artırılır.( 86/3 c,d,e).Şikayet aranmaz.
TCK.87 maddesinde ,suça ,netice sebebiyle ağırlaşmış yaralama ismi verilmiş , ancak bu suç kasten yaralama suçunun nitelikli halidir(87/1) Mağdurun hayati tehlike geçirmesi,yüzünde sabit izle uğraması, mağdurun vücutta yaralama sonucu kemik kırıklarına neden olması veya uzun sahası veya eksikliğine neden olunması gibi hallerdir.
KHK 32 maddesi metninde cümle düşüklüğü sonucu uygulamada TCK 87 maddesinin infaz rejiminde büyük tereddüt hasıl olmuştur.Benim gibi düşünen uygulamaya, göre kasten yaralama suçunun 87.maddesindeki nitelikli hallerini işleyen mahkum,eğer bu suçu yukarıda açıkladığımız(TCK 86/3 a,b) kişilere karşı işlerse yeni düzenlemede ki avantajdan yani koşullu salıverilme için 1/2 indirim,denetimli serbestlik için 2 yıllık süreden faydalanamaz.Diğer haller de faydalanır.
TCK 87 kapsamı dışında bırakılmak istenseydi (TCK 86/3 a,b hariç olmak üzere) iki yaralama suç tipinin arasına “ve” yerine “veya” ,”ile” ,”virgül”, “yada"bağlantıları konulurdu.KHK kapsam dışı bırakılan adli suçların TCK maddeleri ayrıca parantez içinde yazıldığı halde, bu iki yaralama suçunun TCK maddelerinin ayrı ayrı yazılmamış olması da düşüncemi destekleyen dikkat çekici bir durumdur.
Karşıt görüşteki yorum ve uygulamaya göre ise TCK 87 maddesindeki suç kime karşı işlenirse işlensin yeni düzenlemeden yani 1/2 indirim ve 2 yıllık denetim serbestlikten yararlanamaz. Ancak önceki düzenlemeden koşullu salıverilme için 2/3 indirim denetimli serbestlik için bir yıl süreden faydalanır.
TCK 88 kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halidir.Yeni düzenlemeden faydalanır.
Koşullu salıverilme için 1/2 ve denetimli serbestlik için 2 yıllık süre uygulanır.
TCK 86, 87,88 madde uyarınca verilen cezalar da hükme esas kararda mükerrirlere özgü infaz rejimi varsa , koşullu salıverme için hükümlünün 3/4 ceza yatması, denetimli serbestlik için koşullu salıverilmesine 1 yıl süre kalması istenir.
Kasten yaralama suçu, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenirse koşullu salıverme için cezanın 3/4 çekilmesi gerekir.( 671 sayılı KHK’dan yararlanır görüşün taşıyan da vardır).Denetimli serbestlik için bir yıllık süre uygulanır.
Kasten yaralama suçundan mahkum olanlar 3 yıl ve altı suçlarda doğrudan açık cezaevine gönderilir.
Cezanın miktarı 3 yıldan fazla ise açık cezaevi yönetmeliği uyarınca,açığa çıkma hakkını kazanması için hükümlü hükme esas ceza miktarının onda bir oranında cezasını kapalı cezaevinde geçirmesi gerekir.
5275 sayılı ceza İnfaz cezaların infazı hakkındaki kanuna göre,TCK 86,87 ,88 maddelerindeki kasten yaralama suçlarının mahkumiyet cezası 4 yıl ve daha az olması halinde(Tekerrür yok) hükümlünün birkaç gün içinde tahliye olması gerektiği halde, açık cezaevi yönetmeliği,mahkumiyet kararının 1/10 miktarını kapalı cezaevinde geçirme şartı aradığından, bu durumda ki mahkum 4 ay kadar kapalı cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlikten faydalanabilecektir Oysa normlar hiyerarşisinde kanunlar,yönetmeliklerin üstündedir. Kanunda ise yönetmelikte ki düzenleme yoktur. Yönetmeliğin bu kısmı kanunla çeliştiği için uygulanması mümkün değildir.Bu nedenle kasten yaralama suçlarından 4 yıl ve daha az ceza alınan mahkumların,birkaç günlük işleminden sonra mahkumun denetimli serbestlik ile tahliye edilmesi gerekir.

Yorumlar

  1. Merhaba efendim NASY 87/1 kasten yaralamadan ceza aldım ve koşullu salıverildikten 20 gün sonra 671 sayılı kanun çıktı ve kasten yaralamadan bir çok kişi yararlanırken ben yararlanamadım bu durumda ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
  2. Merhaba efendim NASY 87/1 kasten yaralamadan ceza aldım ve koşullu salıverildikten 20 gün sonra 671 sayılı kanun çıktı ve kasten yaralamadan bir çok kişi yararlanırken ben yararlanamadım bu durumda ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer işlediğiniz suç alt soy ve üst soy kardeş eşe karşı değil ve mükerrir değilseniz. müddetname hazırlayan cumhuhriyet Başsavcılığı infaz sorumlusuna savcısına at itiraz ile başvurun yeni düzenlemeye müddetname ve denetimli serbestlik uygulanmasını talep edin.

      Sil



  3. Selam, ben teslim olacağim ama son bir kez disiZe danışayım dedim,86/1 86/3-e,87/1-c yani burunda çizik olay biçakla ama biçak karşı tarafındı, davaci şahis sana çok ceza aldiracam dedi ve haklı oldugum davadan büyük ceza cıktı, benim hukmumu veren hakim FETO den tutuklandi alanya hakimlerinden hasan çamlıbel dir.cezam 3 yıl 9aydır 1-denetimliden nasıl yararlanırım be ne kadar yatarım.2-nereye teslim olmam gerekiyor,adliye c evi yada karakol vs vs 3- fetocu hakimlerin verdiği bu kararlarla ilgili bir gelişme varmı 4-siz avukatlarimiz yada barolar birligi bu gibi haksiz durumlar için gerekli bilgileri adalet bakanlığı yada diğer makamlara haksız olayların durumunu bildirip bizlere yardımcı oluyormusunuz ki olursanız çok seviniriz, benim durumumda cok insan var, eşimi işimi kaybettim 6 yıl mahkemeler sürdü borclarimi ödeywmedim ve şimdide sabikalı oldum ve henuz teslim olmadim çünkü haksiz bir cezayı yuatmak istemedim.kısacası hayatımı idame ettirmek için teslim olcam ama sabıkalı olunca çıkınca ne yapcam bilemiyorum, hayatımda yanlız kaldim pisikoşojim bitti c ezaevinde bakacak kimsemde yok sonuclari sizden almam cok önemli çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kararı veren mahkeme savcılığına veya ikametgahının bulunduğu yer savcılığına başvurun. sizin sıkınız altsoy ve üstsoy kardeşe eşe yönelik olmadığı için eğer kararınızda mükerirlere yönelik infaz rejimi yoksa eğer teslim olursanız aldığınız cezanın ½ si şartlı tahliye süresi olur kalan süreden iki yıl düşülür iki yıllık süre ise denetimli serbestlik süresidir.
      Kabaca siz üç buçuk ay cezaevinde kaldıktan sonra 2 yıl denetimli suresi uygulanmak suretiyle serbest bırakılırsınız. Fetocu hakimlerin verdiği kararlarla ülkenin bir çok yerinde başvurularım ve yoğun çalışmalarım mevcut.İlgili yapılacak işlemler ve çalışmalarımı diğer yazılarımı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz

      Sil
  4. Eğer işlediğiniz suç alt soy ve üst soy kardeş eşe karşı değil ve mükerrir değilseniz. müddetname hazırlayan cumhuhriyet Başsavcılığı infaz sorumlusuna savcısına at itiraz ile başvurun yeni düzenlemeye müddetname ve denetimli serbestlik uygulanmasını talep edin.

    YanıtlaSil
  5. Alt soy üst soy değil 3 yıl 9 ay kasten yaralama cezasına 10 da 1 yatmam gereklimiki sadece 2 3 gın yatarsın çıkarsın dediler.aonra denetimliye alirlar denildi dogrumu hayırlı günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şartlı tahliye yararlanmak için netice cezadan 1/2 ne indirim yapılır iki veya daha süre kalmışsan denetimli serbestlikten serbest Kalanlar 2 yıldan fazla bir süre kalmışsa şartlı tahliyeye 2 yıl düşülür. Kalan ceza çektirilir. Ayrıca tutuklu kalmışsınız veya gözaltında kalmışsınız sureler hesaba dahil değildir bunlarda düşülecektir

      Sil
    2. Şartlı tahliye yararlanmak için netice cezadan 1/2 ne indirim yapılır iki veya daha süre kalmışsan denetimli serbestlikten serbest Kalanlar 2 yıldan fazla bir süre kalmışsa şartlı tahliyeye 2 yıl düşülür. Kalan ceza çektirilir. Ayrıca tutuklu kalmışsınız veya gözaltında kalmışsınız sureler hesaba dahil değildir bunlarda düşülecektir

      Sil
  6. Öusa bey kararara sayfasındaki avukat arkadasşarada daniştim siz 3.5ay yatarsınız demiisitiniz 10/1den dolayı ama orda bana 5 yıl altı kasten yaralamalar 2. 3 gun yatınca serbest kalırsınız dediler doğrumudur? Benim sucum usttede belirttigim gibi kasten yaralama alt soy ıst soy değil kendisini savunamayacak kişide değil yani denetimliye giren bir suc sadece doğru olarak ne kadar ceZa yatarım onu bilmek istiyorum saygılarimla acil cevap şütfen hayırlı gunler dilerim

    YanıtlaSil
  7. Merhaba abim tck 149/1-a-d-h 35/2 86/1 86/3-e 87/2-b-son bu maddelerden ceza aldı 21.07.2014de tutuklanmisti 21.09.2016 da açık ceza evine cikti ve 02.12.2016 denetimli serbestlik ten yararlanmak için dilekçe verdi fakat dilekçesinin cevabı red geldi itiraz hakkı varmış yeni dilekceyi nasıl Yazmalı ve khk dan dolayi yararlanıyor yasadan diye biliyoruz ayrıca alt ve üst soya es ve kardeşe işlenmiş bir suç değil sadece karşı tarafın evine girmişti ve karşı taraf kendinin uyku halinde olduğunu söylemiş ve uzuv işlevini kaybetmesi var ne olur bir akıl verin

    YanıtlaSil
  8. Selam sadece 87/1c den yargılanıyorummm
    Alt söy üst söy değil bende yararlanırmiyim

    YanıtlaSil
  9. Tck 87/1d
    Tck 86/1
    Tck 86/1e
    Khkdan yararlanıyormu bilgilendirirseniz sevinirim davacı yok

    YanıtlaSil
  10. Sayin Avukatim òncelikle ilginiz icin tsk ederim 2009 da yaralamadan 86.1 87.1 86.3.e mad 3 yil 1 ay 15 gùn ceza aldim mùkerrùr uygulandi 2 yil Denetimden faydalanirmiyim

    YanıtlaSil
  11. Agırlaşmış yaralamayı kapsıyormu, kapsıyorsa testimony olma süresi ne kadardır

    YanıtlaSil
  12. 86/3 e
    1/2 ve denetim 2 yıl olarak yararlaniyor mu

    YanıtlaSil
  13. Size sorum olacak av.musa baykal bey

    YanıtlaSil
  14. Av.musa baykal bey ben 86/1.3 e 87/1 d maddelerinden 4 yil 2 ay ceza aldim 2 yillik denetimden yararlanabilirmiyim

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar iyi gunler benim kardeşim arkadaşıyla beraber oturup içki içmişler ve sonrasında alkolün etkisiyle kavga yapmışlar ve sonra ayrılmış lar kardeşim eve geldi aradan 1 saat geçti çocuk annesiyle babası kardeşiyle evimize geldilerve anaya baciya küfür etmeye başladı inin aşağı öldürcem sizi gibi tehditler söylemeye devam etti ve bn indim bna saldirdilar sonra kardeşim indi ona da saldırdılar ve kardeşim avluda duran bıçağı alarak yaralama amaçlı bıçakladı ve sonra hmb eve çıktı biz hmn ambulansa haber verdik şahıs 3 gün hastanede yattıktan sonra taburcu olmuş ve şuan durumu gayet iyiymiş şimdiden teşekkür ederim öneriniz için kardeşim ceza alirmi alirsa ne kadar alir

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar iyi gunler benim kardeşim arkadaşıyla beraber oturup içki içmişler ve sonrasında alkolün etkisiyle kavga yapmışlar ve sonra ayrılmış lar kardeşim eve geldi aradan 1 saat geçti çocuk annesiyle babası kardeşiyle evimize geldilerve anaya baciya küfür etmeye başladı inin aşağı öldürcem sizi gibi tehditler söylemeye devam etti ve bn indim bna saldirdilar sonra kardeşim indi ona da saldırdılar ve kardeşim avluda duran bıçağı alarak yaralama amaçlı bıçakladı ve sonra hmb eve çıktı biz hmn ambulansa haber verdik şahıs 3 gün hastanede yattıktan sonra taburcu olmuş ve şuan durumu gayet iyiymiş şimdiden teşekkür ederim öneriniz için kardeşim ceza alirmi alirsa ne kadar alir

    YanıtlaSil
  17. İyi günler benim 4 yıl 2 ay cezam suç tarihi 2015 matdeler 86 1 86 3e 87 1d 2 yılık denetimden faydalanirmiyim

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Musa Bey nişanlım 2005-2006 dönemi davasından suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak suçundan 1 yıl hüküm aldı. 28.05.2018 teslim aldı koşullu salıverilmesi 25.02.2019 olarak hesaplanmış 28.06.2018 tarihinde açık cezaevine geçecek olduğunu öğrendik. Denetimli serbestlikten yararlanma hakkı var mı yoksa bir suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma suçu khk kapsamı dışında olduğu için koşullu salıverilme tarihine kadar açık cezaevinde mi kalacak. 1 ay kapalı cezaevinde kalmış olacak suçu denetimli serbestliğikten yararlanmasına engel mi? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  19. Avukat bey nikahlı eşime karşı işlediğim "Hafif yaralama" suçundan hakim 6 ay hapis cezası verdi,şu an YARGITAY temyizde.İnfaz ne şekilde olur, kaç gün hapiste yatarım, Denetimli Serbestlikten yararlanabilirmiyim. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  20. merhaba
    87/1 den 3 yıl ceza aldım. yatarmıyım yoksa denetimli serbestlikten faydalanırmıyım.

    YanıtlaSil
  21. İyı günler 2018 ocak ayinda esim evi terk etmisti telefonlarima bakmazken birden telefonu acildi ve yaninda biriyle sinkafli sozler ediyordu o an hic bisey dusunemedim ve kaldigi yeri bildigimden gittim aramizda tartisma cikti ben korkutmak isterken bicak yuzunu kesti o an gittim teslim oldum sikayetci olmadi ilk mahkemede 2 ay imza sartiyla saliverildim su an mayisda tekrar mahkemem var sonuc en kötü ihtimal ne olabilir yargilanma dosyam 86/1-3a,e, 87/1.c, 116/1, 29/1, 53, 63

    YanıtlaSil
  22. 86/2/3a kardese karsi denetimi kac yil lutfen yardimci olun

    YanıtlaSil
  23. Meraba avukat musa bey 09 01 2016 da silahli olay yaptim 86/1e 86/2.3.e 87/3 maddelerinden 3 yil 6 ay hapis verdiler sizden ogrenmek istediğim bu maddeler 671sayılı kanundan faydalanirmi

    YanıtlaSil
  24. Meraba avukat musa bey 09 01 2016 da silahli olay yaptim 86/1e 86/2.3.e 87/3 maddelerinden 3 yil 6 ay hapis verdiler sizden ogrenmek istediğim bu maddeler 671sayılı kanundan faydalanirmi

    YanıtlaSil
  25. Meraba avukat musa bey 09 01 2016 da silahli olay yaptim 86/1e 86/2.3.e 87/3 maddelerinden 3 yil 6 ay hapis verdiler sizden ogrenmek istediğim bu maddeler 671sayılı kanundan faydalanirmi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOYBOLMAYA YÜZ TUTAN ODABAŞILIK MESLEĞİNİN SON TEMSİLCİLERİ.

KOYBOLMAYA YÜZ TUTAN ODABAŞILIK MESLEĞİNİN SON TEMSİLCİLERİ...  Karaköy Bankalar Caddesi nin her iki tarafı  ihtişamlı binalarla çevrilmiş. Eskiler hanları yaparken küçük esnafı düşünmüşler. Kira ve aidatlarda esnafın ödeyebileceği şekilde düzenlenmiş...  Eski tarihi hanlar yenilenerek ya bankaya ya da otele dönüşüyor... Hanların içindeki onlarca dükkanda zaman içinde başka yerlere taşınacaklar. Mağdur olacaklar... Hanlar kapanınca odabaşılar daha büyük problem yaşayacak. Çünkü onların iş alanları bitecek. Odabaşılar hanların temizlik ve güvenliği ile yönetiminden sorumludur.Buna mukabil kira ücretinin bir kısmını gelir olarak  kendisi toplar. , Yargıtay uygulamasında, odabaşılık kat mülkiyeti sistemine geçilmemesi nedeniyle yönetici ve kapıcısı bulunmayan işhanlarında, bunlara ait görevlerin yerine getirilmesini sağlayan bir meslek olarak nitelendirilmekte, odabaşılarının yaptıkları bu hizmetler karşılığında belli bir miktarda ücrete hak kazanacakları, söz konusu hizmetle

KANUNİ KADİM...

BBP İstanbul İl Başkanı Sn Yaşar Sayan'ı ziyaret etme imkanı bulduk. Osmanlı Devleti'nin aydınları; Gelibolulu Mustafa Ali Katip Çelebi,Hasan Kafi,  Koçi Bey , Naima ve Cevdet Paşa ;devletin çöküşünden toplumun tüm katmanlarını sorumlu tutarak gerçekçi davranmışlardır. Onlar  devletin ve toplumun çöküşünü kaderde aramadılar. "İnsansız mülk olmaz" prensibi ile hareket ettiler... Düşüncelerini çekinmeden açıkladılar,devrin kudretlilerine yazılı rapor olarak sundular... Osmanlının Kanuni kadimi açıklayan  önemli ilkesini, emanetlerin ehline verilmemesinin devletin çünkü şu hızlandıracağını ifade ettiler. Düzenin bozulmasında ki en önemli sebeplerden birinin de aşağı (edani) kimselerin yüksek makamlara getirilmesi  görüldü... Atanan idarecilerin  işlerinde ciddiyetsiz olduğunu ve sadece bugünü düşünüp yarına fazla bakmayan kişiler görev aldığını belirttiler... Halka kaldıramayacağından fazla yük verilmesinin yanlışlığına vurgu yaptılar. Örfi kanunlara uygu

İYİ PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANI SN SATUK BUĞRA KAVUNCU'YU ZİYARETİMİZ,

İstanbul  İYİ Parti il Başkanı Sn Saltuk Buğra Kavuncu'yu HUSİAD olarak  yöneticimiz Sn Hasan Tunaboylu,kurucumuz Sn Dr Dursun Çiçek, yöneticilerimiz,Sn Yusuf Bayrak  ,Sn Metin Gün,Dr Beyzade Özkahraman, Cahit Bahçeci,Temel Yıldırım,Adem Özdemir, Av Sandra İsabella Tarancı ,Av  Muhammet Yiğit ile ziyaret ettik... Sn Başkan Kavuncu İYİ Parti İl Başkanlığı'nın yerel seçimler hakkındaki çalışmaları konusunda bilgiler verdi, Bizde düşüncelerimizi aktardık. İl Başkanı Sn Kavuncu'yu il  kongresinde ki birleştirici çalışmalarından dolayı tebrik ettik. İl teşkilatı çalışmaları, Çin zulmune karşı Doğu Türkistanlılara verdiği destek, yerel seçimlerdeki gerek İstanbul İYİ Parti il teşkilatının gerekse ,CHPlilerin de takdirini kazanan özverili çalışması, eşsiz samimiyeti ve mütevaziliği ile Sn Kavuncu'yu,İstanbul'u anlamış; irfan ehli ,zihni pak, gönlü temiz ,Türk İslam milliyetçisi  İfrit yayanlara karşı korkusuz ,davasına inanmış ve davası  uğruna hayli zahmet çekme