Ana içeriğe atla

PUTİN'İN RUSYASI BAŞARISIZ BİR DEMOKRASİ’DE YAŞAM; AHLAKSIZLIĞA SON VEREN BİR KAHRAMAN


Tecavüzcü  Rus albayı infaz eden Yusup Temirhanov, Rusya cezaevinde hastalığı nedeniyle vefat etti. (Zehirlendi)

Yuri Budanov 2000 yılında 2. Çeçen Savaşı'nda yer almış,  Rus ordusunda görevli ırkçı bir albaydı.Siciline bakıldığında bir askerden çok sadist yağmacı görüntüsü çiziyordu.
Sivil insanlara akla hayale gelmeyecek işkenceler, yağmalar gerçekleştirdi.
Çeçenistan'da ki bir köyde tank birliğinin komutanıydı.Olaydan bir hafta önce köye baskın gerçekleştirdiğinde ,kız çocuğu Elza'yı görmüş ,ona göz koymuştu.
27 Mart 2000 tarihinde  kız çocuğu Elza Kungayeva’yı evinden kaçırdı, ona tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdü.
Bu olay Rusya ve Avrupa kamuoyu gündeminde önemli bir yer edindi
Batı , Rusya’ya Çeçen Savaşı'nda ki  insan hakları ihlalleri nedeniyle çok ciddi bir şekilde baskı yaptı.
Ruslar Avrupa'dan gelen baskılara karşılık, diğer zulümleri örtbas etmek için bu olayı suçlamayı küçülterek ,daha önemsiz göstererek gündeme getirdiler.
Kurdukları plana göre;Rus genelkurmay başkanı General Anatoly V. Kvashnin de dahil olmak üzere Rus yetkililer, Budanov'un bir Çeçen kızı öldürdüğünü  televizyondan duyurdu ve Kvashnin suçu “barbarca ve utanç verici” olarak nitelendirdi.
Çeçen mücahitler, Rus katil Yuri’nin  kendilerine verilmesi karşılığında ellerinde 9 Omon  polisini serbest bırakacaklarını söyledi.

Ruslar, kabul etmeyince mücahitler 9 Omon'u  infaz etti.
Mahkeme belgelerine göre, Budanov ve askerleri Elza’yı ele geçirmeden birkaç saat önce   Budanov'un 2 yaşındaki kızının doğum gününü kutlayarak parti yapıyordu ve alkollü idiler.
Katil Yuri Budanov, Çeçen kızı, bir tanığın onun keskin nişancı listesinde olduğunu söylediğini bu amaçla çadırında sorguladığını, kızın kendisine hakaret ederek silahını almaya çalıştığını ,geçici bir delilik yaşayarak kontrolünü kaybetmesi ile öldürdüğünü ama tecavüz etmediğini savundu. Oysa gerçek çok farklıydı. Daha sonra dinlenen  şahit kızın keskin nişancı olmadığını, böyle bir listeyi de Budanov’a  vermediğini söyleyecekti.
Otopsi raporu,Elza’nın  boğulmadan bir saat önce tecavüze uğradığını tespit etti. Ölümünden  önce albay ile birlikte bir çadırda yalnızdı.
Soruşturmanın başında tecavüz suçlaması da vardı. Tecavüz gerginliği daha da arttıracaktı. Otopsi raporuna rağmen gizliliği bahane eden savcılar, cesedi derhal gömerek ,tecavüz suçlamasını düşürdüler.(Otopsi raporunun detayını  acıları deşmemek adına yazmıyorum)
Budanov’un askerleri de suçluydu. Ama Rusya Duma parlamentosu 2. Dünya Savaşı'nın 55. yıl dönümü hatırına bir af çıkarmıştı. Bu kişilerin af ile ceza almasını önledi…
Katil Yuri Budanov'un yargılanması Çeçenistan'a 300 kilometre uzakta ve Rus savaş yaralıların yoğun olarak bulunduğu hastanenin olduğu Rostov da gerçekleşti.
Katil Yuri lehine, mahkeme önünde, her duruşma sırasında ,gösteriler yapıldı.
Yuri Budanov'un, komutanı Şamanov ,onu kahraman olarak kamuoyuna takdim etti.
Mahkeme sanki kızın ailesi suçluymuş gibi muamele yapıyordu.
 Katil Yuri, katledilen Kızın ailesi konuşurken kulağına pamuk tıkıyordu.
Katil Yuri Budanov’un geçici delilik yaşadığına kanaat getiren Rostov askeri mahkemesi, yargılama sonucunda Budanov’u beraat ettirdi.
Adâletsiz hakime hükümet davası boşunadır. Sözü bu kez de geçerliliğini korudu.
Bir ay sonra Çeçenistan'da Rusya Federasyonu'na bağlılığı belirleyecek referandum vardı. Çeçenistan’ı kontrol eden Kremlin yanlısı      Kadirov klanı, bu kararla zor durumda kalabilirdi. Temyiz ettiler. Karar bozuldu.
Bu kez dosyaya öldürülen Çeçen kızın ve ailesinin sniper olmadığına dair rapor girdi ve maktulün lehine tanıklar dinlendi. Katil Yuri'nin bir hafta önce köye gelerek maktül kızı gördüğünü söylediler.
 Mahkeme katil Yuri Budanov’a  10 yıl ceza verdi. Rütbesini geri aldı.
 Olay çifte standart olarak görüldü.
Örneğin o dönemde petrol kralı Mikhail Khodorkovksky’e, 2005 yılında işlediği dolandırıcılık suçlamalarından 8 yıl ve zimmete para geçirmek için son zamanlarda yapılan bir ikinci davada 14 yıl verilmişti.
Yuri Budanov ,cezasının bir kısmını komutanı Şamanov’un görevli olduğu bölgede çektikten sonra, af niteliğinde bir şartlı tahliyeden yararlanıp  2009 yılında 15 ay erken tahliye olarak izini kaybettirdi.
  Çeçen kızın suçsuz yere katledilmesi, tecavüzün gizlenmesi ve ardından az ceza verilmesi, Yuri Budanov'un erken tahliyesi ve kahraman olarak görülmesi,uzun süredir acı 
  çeken Kafkas halkları ve Çeçenlerin “ ruhuna tükürülmüş” gibi hissetmelerine  neden olmuştu.
Kızın babası,Kungayev, "intikamımı  almak istemiyorum,"
"Sadece yüzüne mahkemede bakmak ve ona bir kaç şey söylemek istiyorum."demişti...
Çeçen yasalarına göre ise ölmeliydi...
Bu onların yasası…
10 Haziran 2011 günü saat 11. 30 sıralarında Moskova'nın merkezinde bir caddede bir ceset yerde yatıyordu. Görgü şahitlerine göre 6 el ateş edilmişti. Rus polisi olay yerine geldiğinde öldürülen kişinin, Rusların kahraman gördüğü Yuri Budanov olduğunu ve kafasına 4  mermi isabet ettiğini tespit ettiler.
Ahlaksızlık hikayesine son verilmişti...
O zaman ki mücahitlerin lideri Dokko Umarov, ertesi gün halka kutlama mesajı verdi;
“Bugün sizlere keyifli bir haber veriyorum. Sadist katil Budanov cezalandırıldı. Böyle haberler müslümanlar için daha çok gerçekleşsin”
Yuri Budanov,  askeri tören ile gömüldü.
Cenazesine ırkçı Jirnovski de katıldı.
Yusup Temerkhanov,  Çeçenistanda ki savaşta babasının askerler tarafından öldürüldüğünü,  tecavüzcü albay Yuri Budanov'un zalimliğin ve kötülüğün sembolü olduğu halde Çeçen Savaşı'nın kahramanı olarak görülmesini  hazmedemediği için öldürdüğünü    söyledi ve 15 yıl ceza aldı.
Kafkasya'da halk kahramanı kabul gören Yusup Temerkhanov ,Rus resmi makamlarının beyanına göre cezaevinde tedavi görürken vefat etti.
Avukatı tarafından yapılan açıklamaya göre, genç biri olan Yusup’un, hapise girdikten sonra sürekli hastalanması onun FSB tarafından zehirlendiğine işaret ediyor...
Bugün cenazesi Çeçenistanda ki köyünde halk kahramanı merasim töreni ile toprağa verilecek…
Adaletsizliğe  ve zulme karş direnerek inandığı yolda ölen Kafkasya'nın evladına Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun diyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOYBOLMAYA YÜZ TUTAN ODABAŞILIK MESLEĞİNİN SON TEMSİLCİLERİ.

KOYBOLMAYA YÜZ TUTAN ODABAŞILIK MESLEĞİNİN SON TEMSİLCİLERİ...  Karaköy Bankalar Caddesi nin her iki tarafı  ihtişamlı binalarla çevrilmiş. Eskiler hanları yaparken küçük esnafı düşünmüşler. Kira ve aidatlarda esnafın ödeyebileceği şekilde düzenlenmiş...  Eski tarihi hanlar yenilenerek ya bankaya ya da otele dönüşüyor... Hanların içindeki onlarca dükkanda zaman içinde başka yerlere taşınacaklar. Mağdur olacaklar... Hanlar kapanınca odabaşılar daha büyük problem yaşayacak. Çünkü onların iş alanları bitecek. Odabaşılar hanların temizlik ve güvenliği ile yönetiminden sorumludur.Buna mukabil kira ücretinin bir kısmını gelir olarak  kendisi toplar. , Yargıtay uygulamasında, odabaşılık kat mülkiyeti sistemine geçilmemesi nedeniyle yönetici ve kapıcısı bulunmayan işhanlarında, bunlara ait görevlerin yerine getirilmesini sağlayan bir meslek olarak nitelendirilmekte, odabaşılarının yaptıkları bu hizmetler karşılığında belli bir miktarda ücrete hak kazanacakları, söz konusu hizmetle

KANUNİ KADİM...

BBP İstanbul İl Başkanı Sn Yaşar Sayan'ı ziyaret etme imkanı bulduk. Osmanlı Devleti'nin aydınları; Gelibolulu Mustafa Ali Katip Çelebi,Hasan Kafi,  Koçi Bey , Naima ve Cevdet Paşa ;devletin çöküşünden toplumun tüm katmanlarını sorumlu tutarak gerçekçi davranmışlardır. Onlar  devletin ve toplumun çöküşünü kaderde aramadılar. "İnsansız mülk olmaz" prensibi ile hareket ettiler... Düşüncelerini çekinmeden açıkladılar,devrin kudretlilerine yazılı rapor olarak sundular... Osmanlının Kanuni kadimi açıklayan  önemli ilkesini, emanetlerin ehline verilmemesinin devletin çünkü şu hızlandıracağını ifade ettiler. Düzenin bozulmasında ki en önemli sebeplerden birinin de aşağı (edani) kimselerin yüksek makamlara getirilmesi  görüldü... Atanan idarecilerin  işlerinde ciddiyetsiz olduğunu ve sadece bugünü düşünüp yarına fazla bakmayan kişiler görev aldığını belirttiler... Halka kaldıramayacağından fazla yük verilmesinin yanlışlığına vurgu yaptılar. Örfi kanunlara uygu

Kasten yaralama suçlarında 671 sayılı KHK uygulaması

Kasten yaralama suçlarında 671 sayılı KHK uygulaması Bir düşünür "İşkencenin en kötüsü, kanunla işkence etmektir." Derken çok haksız değildi. Son tahliyelerde farklı uygulamalar farklı yorumlar gerçekleşti.Bende kasten yaralama suçlarında denetimli serbestlik ve şartlı tahliye konusundaki düşüncelerimi paylaşmak gereği duydum. Kasten yaralama suçu TCK’nın 86 ,87 ve 88.maddelerinde düzenlenmiştir. Bu suçun TCK 86 maddesinde düzenlenmiş halinde,hükümlünün koşullu salıverilmesi için ,671 sayılı KHK ya göre mahkum olduğu cezanın 1/2 sini cezaevinde geçirmesi gerekir. Hükümlünün denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için açık cezaevine çıkma hakkına sahip olması gerekir.Bu husus denetimli serbestlik indiriminden faydalanması için çok önemlidir. TCK 86 maddesinin cezası bir yıldan 3 yıla kadar hapistir.(86/1) Eğer mağdurun yarası basitse dört aydan bir yıla kadar hapistir.(Şikayete tabidir) Eğer üst soya, alt soya, eşe veya kardeşe karşı ya da beden veya ruh bakımı